Vragenbriefjes

VRAGENBRIEFJES

Bijeenkomst windmolens A1 / A35

Is er ook een andere manier, bijvoorbeeld parken?
  • Er zijn al verschillende windmolenparken, vooral op zee. Op dit moment is er een groot park voor de kust van Zeeland in aanbouw. Windpark Borssele. Om als gemeente energieneutraal te worden kun je ook participeren in groene stroom projecten elders. 
De gemeente Borne en de Stephanusparochie hebben aan de Veldovenweg en Kollergang voor miljoenen aan onverkoopbare kavels liggen. Draaien de inwoners van Borne nu op voor dit verlies?
  • Dat weten we niet. Dat is een vraag die de wethouder kan beantwoorden. We zullen hem deze vraag doorspelen. We begrijpen dat de waardedaling van vastgoed bij de komst van de windturbines ook de waarde van bouwgrond zal beïnvloeden. 
U geeft alternatieven die absoluut niet op kunnen tegen een windmolen. Een zonnepark levert maar een fractie van een windmolen. Ook daar is grote weerstand tegen. 
  • Voor een geslaagde energietransitie moeten we alle zeilen bijzetten. Alle alternatieven zullen gebruikt moeten worden. Windenergie, zonnepanelen, waterstof, aardwarmte, alles! Waarbij het zaak is te kijken wat de meest kosten-efficiënte manier is en wat voor álle bewoners de minste overlast geeft. Het meest simpele begin is minder energie consumeren. Hoeveel auto’s hebben we per gezin? Hoe vaak vliegen we naar een vakantiebestemming? Is het reëel dat we voor een paar tientjes naar Turkije vliegen en voor een treinreis naar Maastricht (retour) het dubbele kwijt zijn? Is ons huis echt goed geïsoleerd? Hebben we zonnepanelen op het dak? Moeten we de tuin elke avond verlichten? Waar staan overal de lampen aan? Hoeveel koelkasten hebben we nodig? Moet onze kleding na 1 keer dragen al in de wasmachine?
  • Zonnepanelen op alle daken in Nederland waar mogelijk helpt. Zonne-energie is zeker een alternatief. Maar vraagt wel een inspanning van de huiseigenaar. Die verantwoordelijkheid moeten we nemen. En voor diegene die een huurhuis hebben kan de overheid via de woningbouwvereniging zorgen voor zonnepanelen. Dat is wenselijker dan subsidies voor windmolens waar de winst naar aandeelhouders gaat. En de overlast voor de bewoners is.
  • Windmolens op zee geven de minste overlast en het meeste rendement per geïnvesteerde euro. Een rendement waar we allemaal iets aan hebben. 
Waarom overleggen de actiegroepen niet met de initiatiefnemers?
  • Dat hebben we gedaan! Meerdere keren. We zijn naar hun bijeenkomsten geweest en zijn mee geweest op excursie naar een windpark. Er zijn gesprekken aan de keukentafel geweest, samen met de wethouder van Hof van Twente. Wij zijn niet tegen windmolens maar tegen de plek waar ze moeten komen. Wij denken dat er betere plaatsen zijn te vinden met minder gevaar voor overlast. Maar de plaats waar ze moeten komen en de hoogte (210 mt tiphoogte) staat vast. Deelnemen aan werkgroepen is ook weinig zinvol als alles al is ingevuld.
  • Meepraten over participatie zou kunnen, maar dat wordt een beetje elitair. Participeren betekent beleggen in een windmolen. Maar dan moet je wel geld hebben om te beleggen. Wij denken dat dit een tweedeling geeft in onze wijk. Alle bewoners ervaren straks overlast. Maar enkelen compenseren dat met opbrengsten uit hun participatie. De rest blijft met alleen de overlast achter. Dat vinden we geen goede manier om met elkaar om te gaan. 

Heeft u nog een vraag naar aanleiding van deze avond mail ons dan. Dit kan via de onderstaande button. 
Contact
Share by: