Onze acties

Stand van zaken November 2020

Bijeenkomst windmolens A1 / A35
Dat we niet stil hebben gezeten bleek donderdag 29 november tijdens de bijeenkomst in ’t Hoogspel in Delden.
Wat een geweldige opkomst! Er konden 200 mensen in de zaal en die zaten er ook. Het is fijn te zien dat de mensen uit Borne West en Ambt Delden ook niet blijven zitten en zich goed op de hoogte willen stellen van de gevolgen van het plaatsen 
van twee 230 meter hoge windturbines bij knooppunt Buren.
De sprekers Sylvia van Manen, Rob Rietveld, Andre Bijkerk en Egbert Jan Mooiweer hadden ieder vanuit 
hun eigen expertise een visie op de plannen van de familie Kristen. 

Bijeenkomst windmolens A1/A35 Borne west
De sprekers Sylvia van Manen, Rob Rietveld, Andre Bijkerk en Egbert Jan Mooiweer

De sprekers Sylvia van Manen, Rob Rietveld, Andre Bijkerk en Egbert Jan Mooiweer hadden ieder vanuit hun eigen expertise een visie op de plannen van de familie Kristen.
Sylvia van Manen, huisarts, sprak vooral over de gezondheidsrisico’s van laagfrequent geluid. Voor radio Oost noemde ze de plannen i.v.m. de aanwezigheid van een gezinshuis op minder dan 450 meter afstand zelfs misdadig.

Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden van Windmolens benoemde ook de geluidsoverlast en de slagschaduw. En gaf een inkijkje in de regelgeving in andere landen, waar al veel langer ervaring is opgedaan met windturbines. 
Andre Bijkerk hekelde de verregaande gevolgen voor een uniek landschap als het landgoed Twickel. En de gevolgen voor flora en fauna.

En tot slot gaf Egbert Jan Mooiweer de visie van Twickel weer ; “hold your horses”. De gevolgen voor het landschap speelt ook voor hem een grote rol. Daarnaast vindt hij dat de energietransitie te belangrijk is om dat aan private partijen over te laten. Die hebben andere belangen en het gevolg is een wirwar van initiatieven wat een enorme verrommeling geeft van ons mooie Twentse landschap. En het feit dat Twickel onderdeel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur betekent dat twee windturbines daarin niet passen. De plannen hiervoor zijn kansloos.

Alle sprekers waren het erover eens dat de energietransitie noodzakelijk is. En dat we daar allen aan mee moeten werken. Maar dat er ook naar alternatieven gekeken moet worden. Windmolens zijn niet in alle gevallen de beste oplossing. En de locaties ervoor moeten niet door private partijen bepaald worden. En wellicht is het beter de gigantische subsidies voor windmolens te besteden aan infrastructuur voor het halen van groene energie uit regio’s waar het meer en beter te krijgen is. Zoals waterkracht in Noorwegen. 

Hieronder vindt u de presentaties van de sprekers. 
Daarnaast vindt u bij Vragenbriefjes de vragen die zijn ingediend tijdens de bijeenkomst
Silvia van Manen Rob Rietveld Andre Blijkerk Vragenbriefjes

ANTWOORD OP VRAGEN

Update: Het project zal nooit rendabel worden omdat het domweg niet genoeg waait in Twente.

Ook de laatste vragen van onze bijeenkomst van 29 november zijn beantwoord. Op de website vindt u nu alle onderwerpen die toen aan bod zijn gekomen. Mochten er toch nog vragen zijn, dan horen we dat graag. Omdat wij de vragen aan specialisten moeten voorleggen kan het soms wel even duren, wij vragen daarvoor begrip.

Hoe zit het met de kosten/opbrengsten van de windmolens bij knpt Buren: 
Wij hebben voor u op een rijtje gezet hoe het zit met de windmolens. In dit artikel vindt u een grondige kosten/baten analyse van de windmolens bij knooppunt Buren. Een op feiten gebaseerde blik op de daadwerkelijke kosten en baten. De conclusies in een notendop:
  1. Het plan is ondoordacht: de totale subsidiekosten bedragen € 11 miljoen. Het project zal nooit rendabel worden omdat het domweg niet genoeg waait in Twente.
  2. Eenzelfde windturbine geplaatst in Friesland levert bijna twee keer zoveel energie (kWh) op. Dus Met eenzelfde investering bereiken we het dubbele resultaat voor ons milieu.
  3. Plaatsing op zee kan nu al zonder subsidies en levert een veelvoud aan rendement op. 
  4. De subsidies kunnen beter geïnvesteerd worden in projecten die wel goed toepasbaar zijn in onze regio; zoals dubbelzijdige zonnepanelen in geluidschermen langs de autobaan. Zie ook deze video.
  5. Participatie in de windmolen coöperatie lijkt aantrekkelijk, maar zonder subsidie is er géén rendement. Het rendement dat u lijkt te behalen is een sigaar uit eigen doos; namelijk uw belastinggeld. Als de subsidieregeling stopt, bent u mede-eigenaar van een verliesgevende windturbine. En na 15 tot 20 jaar is uw coöperatie verantwoordelijk voor het ontmantelen van de verouderde en niet meer rendabele windturbine. 

Riothermie
We ontvingen een interessant artikel over : “riothermie” (warmte terugwinning uit rioolwater). De gemeente Borne is hier ook mee bezig, voor de wijk Wensink-Zuid worden plannen gemaakt. De verwachting is dat riothermie 10 tot 15% bijdrage kan leveren aan de energiebehoefte van de wijk. Lees hier meer over deze techniek. 


Benieuwd naar het vergelijkend onderzoek "Windturbinelocaties in windluwe en wind-rijke gebieden? 
Hieronder kunt u het gehele onderzoek downloaden. 
Bestand downloaden

Uitnodiging bijeenkomst windmolens A1/A35 Borne west

PROGRAMMA
Rob Rietveld (NLVOW; Nederlandse Vereniging van Omwonenden Windmolens) neemt ons mee in de de gevolgen van de windmolens. Hij geeft uitleg over overlast, investeringen, efficiency, ervaringen elders in Nederland en regels in andere landen.

Daarnaast zijn er sprekers over de volgende onderwerpen:

  • Gezondheid in relatie tot wonen dicht bij een windmolen; uitleg over de mogelijke gezondheidsgevolgen van de overlast van windmolens.
  •  Landschapsarchitectuur; over de gevolgen van de windmolens voor het landschap van Twickel en flora en fauna. 
  •  Waardeontwikkeling vastgoed; uitleg over wat de komst van windmolens betekent voor de waarde van uw huis. 
Namens de actiegroep Buren tegen Windmolens en 
Stichting Twickelrand (geen Windmolens bij Woonwijken). 
 
Er kunnen maximaal 200 mensen in de zaal, aanmelding is dus noodzakelijk. 
U kunt zich aanmelden via onderstaande button onder vermelding van naam en aantal personen. 
NU AANMELDEN

"woont u ook in een risicogebied?"

Er is de laatste tijd veel geschreven over de geplande windmolens langs de A-1, knooppunt Buren. 
Wij zijn voor groene stroom, maar tegen mega windmolens naast een woonwijk. Niet iedereen is op de hoogte van de nadelen. Wanneer de windmolens er staan kunnen we niet terug. Voor de komende 15 tot 20 jaar zult u dan de gevolgen ondervinden. 
In deze website geven we kort weer wat de knelpunten zijn van windmolens van 210 meter hoog naast een woonwijk.  
Probleemgebieden

De grootste windturbines van Nederland

De grootste windturbine in Nederland staat in de Eemshaven. Tiphoogte 210 meter. De geplande windturbines bij knooppunt Buren hebben een tiphoogte van 230 meter! 
Wij zijn voor duurzame energie, maar tegen windturbines te dicht bij woonwijken. De gevolgen zijn onomkeerbaar:
  • Geluidsoverlast
  • Slagschaduw
  • Knipperlicht overlast
  • Waardevermindering huizen
  • Subsidieslurper
  • Gezondheidsklachten

De grootste windmolens van Nederland

De grootste windmolen in Nederland staat in de Eemshaven. Tiphoogte 210 meter. De geplande windmolens bij knooppunt Buren hebben een tiphoogte van 210 meter! 
Wij zijn voor duurzame energie, maar tegen windmolens te dicht bij woonwijken. De gevolgen zijn onomkeerbaar:
  • Geluidsoverlast
  • Slagschaduw
  • Knipperlicht overlast
  • Waardevermindering huizen
  • Subsidieslurper
  • Gezondheidsklachten

Problemen van Windturbines

Indien windturbines te dicht geplaatst worden bij woonwijken ontstaan er klachten.

Slagschaduw geeft het effect van een knipperende lamp. Kijk op Youtube: slagschaduw in een huis in Leidschendam, slagschaduw windmolen Deventer. 

Bij een geluidsniveau van 45 dB ondervindt meer dan 30% van de omwonenden (straal 2,5 km) hinder (GGD Amsterdam) De wettelijke norm is 47 dB.
Wij raden aan 1,5 tot 2.5 km afstand te houden tussen windturbines en woonwijken (UKNoise Association)  

gezondheid

  Publicatie in Noise & Health: direct omwonenden hebben binnen een straal van 1400 meter significant meer slaapgebrek, zijn overdag meer vermoeid en presteren slechter.

Knipperlicht op windmolen
Elke windturbine heeft een groot knipperend licht, wit en rood wat tot in de verre omtrek te zien is. 

Subsidieslurper

Twente is een relatief windluw gebied. Pas bij extreme hoogte van de windturbine, boven de 200 meter is er voldoende wind. Dus moet er elk jaar subsidie bij, dit bedrag kan oplopen tot €300.000 per windmolen per jaar. Uw belastinggeld.

Waardevermindering huizen kan sterk dalen. De waardevermindering kan oplopen tot wel 30%.

JIJ BENT BELANGRIJK

Steun jij onze actie tegen windturbines bij woonwijken en woonhuizen in Borne en Hof van Twente met een stem of donatie. Met stemmen en donaties kunnen we meer aandacht generen. Van donaties worden bijvoorbeeld grote spandoeken gemaakt zodat we meer mensen bereiken. Dit is belangrijk. Meer aandacht betekent meer stemmen en steun tegen het plan. 

ACTIE ONDERNEMEN
Share by: